Limetkový cheesecake

Během příprav na Apetit pikni náš čekal snad nejdůležitější úkol: vybrat, co tam vlastně budeme prodávat. Vyzkoušely jsme bezmála 50 receptů a z nich vybraly jen 15 nejlepších. Mezi ně patří i tento úžasný limetkový cheesecake. Cheesecaky obecně miluji a tento je můj favorit. Je úžasně jemný a svěží - na léto ideální. Navíc je snadný na přípravu, protože se peče pouze sušenkový základ. Jen čekání, až ztuhne v lednici, mi přijde jako čekání na sníh v létě. 

Tak jdeme na něj!

Potřebujeme:

300g sušenek (Bebe-cereální, rodinné)

150g rozehřátého másla

400g kondenzovaného mléka (salko)

600g smetanového sýra (žervé, lučina, palouček)

 4 limety-nebo podle chuti

1 plátek želatiny-nemusí být


Postup:

Troubu předehřejme na 180°C. Sušenky rozemeleme nebo nalámeme nadrobno, přidáme rozpuštěné máslo a společně spracujeme. Sušenkový základ přesuneme do formy (23cm), jejíž dno jsme vyložili pečícím papírem a strany vymazali máslem. Základ by měl sahat do výšky alespoň 2cm. Přitlačíme rukama (nebo dnem sklenice, lžičkou...) a dáme do trouby péct na 5-8 minut. Základ necháme zcela vychladnout (jinak by se náplň mohla začít roztékat). Tu připravíme smícháním kondenzovaného mléka, limetkové šťávy, najemno nstrouhané limetkové kůry a smetanového sýra, ideálně by měly mít suroviny stejnou teplotu, zabráníte tak vzniku hrudek. Pokud chcete použít želatinu(cheesecake pak bude pevnější a bude lépe se krájet- chuť to nijak neovlivní): nechte ji podle návodu na obalu nabobtnat, vyždímejte a dejte do menšího hrnce povařit, aby se rozpustila. Následně smíchejte s takto připravenou želatinou 2 PL krému a tuto směs přidejte ke zbytku krému, promíchejte. Naneseme na upečený základ, rozetřeme a dáme chladit nejlépe přes noc, ale pokud to stejně, jako já nedokážete vydržet, nechte jej v lednici alespoň 3 hodiny. Nakonec můžeme dozdobit plátky limetky, nebo kandovanou limekovou kůrou. Když je cheesecake vychlazený jemně ho kolem dokola objedeme nožem, aby se uvolnil od formy a tu odstraníme. 

A můžeme podávat :).

Kandovaná kůra - ze 4 limet oloupeme dlouhé tenké proužky (např. škrabkou na brambory) Povaříme ji s cukrem v 60ml vody asi 5 minut. Řídký sirup scedíme a kůru necháme vychladnout. Pak ji už pouze poklademe na cheesecake podle vlastního vkusu. 

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky