Shortbread Fingers
Po Apetit pikniku zkrátka musela přijít chvíle oddechu. Bylo nutné nabrat síly a užít si léto. Samozřejmě jsme ale nezapomněly napéct pár dobrot a jedna z nich jsou tyto úžasně jednoduché máslové sušenky. Jsou původem ze Skotska, tvar je na vás, ale klasicky se dělají obdélníkové (proto asi název fingers=prsty). Nejsou to ovšem jen obyčejné máslové sušenky. Mají svou specifickou chuť a u nás doma zmizí během okamžiku. Množství soli je poměrně velké, ale to je právě to, co na shortbreadech milujeme. Dokonalé spojení sladkého se slaným!
Potřebujeme:
na 30ks
120g cukr moučka
240g rozehřátého másla
180g hladké mouky
180g poluhrubé mouky
1 ČL soli (dle chuti)
cukr krupice na posypání
Postup:
Troubu předehřejeme na 160°C. Máslo a cukr smícháme do krémové konzistence, pak přimícháme mouku smíchanou se solí. Těsto nebude úplně pevné, bude spíš jako pevnější drobenka. Plech 25x25cm vyložíme pečícím papírem a směs do něj rovnoměrně uhladíme (vrstva by měla být vysoká asi 1-1,5cm). Nožem si naznačíme tvary sušenek (je to jen vás, my děláme obdélníky cca 2x7cm) . Každý takovýto obdélník pak lehce propícháme vidličkou (3x). Pečeme 20-30 minut, jednoduše dokud kraje nezezlátnou. Ihned po vyndání z trouby povrch lehce posypeme krupicovým cukrem a prokrojíme podle předpřipravených řezů. Necháme zcela vychladnout a můžeme se do nich pustit!
Recept jsme připravovaly podle blogu catalina peče :)