Makové muffiny s citrónovou polevou
Pro opravdové milovníky máku! :D
Znám hodně lidí, co mák zrovna moc nemusí. Ale je nad moje chápání, proč tomu tak je. Já osobně tu chuť přímo zbožňuju. A je podle mě úžasné, že v kombinaci s kyselým citrónem, který má stejně jako mák svou osobitou a charakteristickou chuť, dokáže dodat obyčejným tvarohovým muffinům nový rozměr. Stále se najdou opovážlivci, kteří i po jejich ochutnání tvrdí, že mák není zrovna jejich oblíbenec, ale já osobně na ně se Zuzkou nedám dopustit. To krásně vláčné tvarohové těsto si prostě mák přímo žádá. A po zakápnutí citrónovou polevou se už člověk dostává do úplně jiné dimenze chutí. Rozhodně doporučuji vyzkoušet!
Potřebujeme:
Na 12 muffinů
Těsto
250g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku
šťáva z jednoho biocitrónu
40g mletého máku
133g plnotučného tvarohu
187g bílého jogurtu
83ml rostlinného oleje (ne olivového)
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
Poleva
107g moučkového cukru
1 lžíce citrónové šťávy
Postup:
Nejdříve předehřejeme troubu na 180°C. Následně v míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek, nastrouhanou citrónovou kůru a mák. Vše spolu promícháme. Za stálého míchání (jen jemného, aby se směs spojila) přidáme vanilkový extrakt, tvaroh, vejce, jogurt a nakonec olej. Těsto rozdělíme rovnoměrně do 12 muffinových košíčků a dáme péct zhruba na 27 minut.
Na polevu si v misce smícháme cukr s citrónovou šťávou a vychladlé muffiny jí ozdobíme. Pokud by byla poleva moc hustá, můžeme přidat citrónovou šťávu, v opačném případě zase trošku cukru. Dobrou chuť!