Čokoládový minidortík
Tento čokoládový dortík vlastně vznikl úplnou náhodou. Znáte ten pocit, když vám doma zbyde trošku tohohle, kapka tamtoho a u všeho se kvapem blíží datum spotřeby. Chtěly jsme zkusit brownies, ale protože se rodiny daly na dietu, rozhodly jsme se pro miniporci, k tomu jsme přidaly čokoládový krém- protože čokolády není nikdy dost - a nakonec dozdobily křupavým oříškovým krokantem. No, měly jsme udělat pořádnou porci, protože o takový minidortík se strhl boj. A s čerstvými lesními plody chutná ještě lépe! Pojďme si ho společně upéct, slibujeme, že vám zachutná, jelikož je opravdu plný čokolády!
Potřebujeme:
Na 2 formy s průměrem 9 cm
50g hořké čokolády
40g másla
40g cukr moučka
špetka soli
1ČL vanilkového cukru
1 vejce
1/2 PL kakaa
35g polohrubé mouky
Krém
63g smetany ke šlehání
7g cukru moučka
55g hořké čokolády
9g másla
Postup:
Krém
Čokoládu a máslo nakrájíme na menší kousky. Smetanu smícháme s cukrem a krátce ohřejeme na plotně, poté jí zalijeme čokoládu s máslem. Necháme chvíli stát ( asi 3 minuty), aby se čokoláda rozpustila. Pak promícháme. Směs bude příliš tekutá na okamžité použití, takže ji nalijeme na plech, rovnoměrně rozetřeme a přímo na hmotu přitiskneme potravinářskou folii. Dáme chladit do lednice alespoň na 2 hodiny. Směs vydrží v lednici až 3 dny.
Těsto
Troubu předehřejeme na 175°C. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu nalámanou na kousky s máslem nakrájeným na kostičky. Směs necháme za občasného míchání rozupustit. Sundáme nádobu z vodní lázně a přidáme postupně cukr, sůl, vanilkový cukr a kakao. Mícháme ruční metlou. Přidáme vejce a směs dobře promícháme. Nakonec za stálého míchání přisypáváme mouku. Těsto dáme do dvou forem o průměru 9 cm, jejichž dno jsme vyložili pečícím papírem.Rozetřeme do všech stran. Můžete posypat ořechy ( vlašské, pekanové...). Pokud nemáte takto malou formu, mohou vám postačit mističky na suflé a nebo udělejte rovnou velkou verzi, nebudete litovat. Dáme do vyhřátě trouby péct asi na 15 - 20 minut, každá trouba peče trochu jinak, takže čas je orientační. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém.
Nakonec vychladlý minidortík jednou prořízneme, naplníme krémem a potřeme i ze shora a ze stran. Můžeme ozdobit oříškovým krokantem. Podáváme vychlazený. Dobrou chuť! :)
Tip
Aby pečící papír držel na formě, stačí jí lehce vymazat máslem, papír se krásně přilepí.
Pokud pečeme z větší dávky, přidávejte do těsta postupně, za stálého míchání.
Vodní lázeň: Do většího hrnce dáme menší množství vody (1-2cm) a přivedeme k varu, poté stáhneme plamen a do hrnce dáme ohnivzdornou mísu (např. menší hrnec), její dno by se nemělo dotýkat vody. Do mísy pak dáme suroviny a necháme je rozpustit.